Skoči na glavno vsebino

Za učence 5. in 6. razredov je bila od 20. 6. do 24. 6. 2022  organizirana  poletna šola v naravi.

Izvedli smo jo na Debelem Rtiču. Šole v naravi se je udeležilo 34 petošolcev in 29 šestošolcev. Spremljali smo jih  razredničarke Metka Flisar, Klavdija Plahut Mandžuka, Manica Pukšič Gomboši, Olena Gabor, spremljevalki Bernarda Vogrinčič in Renata Rajnar ter dva športna pedagoga Damjan Grah in Rene Cetl.

Slednja sta izvajala program  plavalne pismenosti. Učenci so vadili in urili plavanje v treh homogenih skupinah ter izpopolnjevali ter nadgrajevali plavalne veščine. Zadnji dan so se potegovali za določen naziv plavalnih veščin ter dosegli zelo lepe rezultate, in sicer:

1 učenec je opravil nalogo za srebrnega morskega konjička (ocena 2), 2 učenca zlatega morskega konjička (ocena 3), 23 učencev bronastega delfina (ocena 5), 16 učencev srebrnega delfina (ocena 6), 8 učencev zlatega delfina (ocena 7), 4 učenci bronastega morskega psa (ocena 8) in 1 učenka srebrnega morskega psa (ocena 9). 8 učencev ni izvedlo preverjanja zaradi različnih razlogov. 

Program drugih dejavnosti je v dogovoru z  razredniki soorganiziral programski koordinator z zdravilišča Debeli Rtič, gospod Miha Olovec. Vse dejavnosti so bile vsebinsko zelo bogate, strokovno organizirane in vodene. Učenci so spoznali posebnosti istrske glasbe, izdelali  so si »nunalco«, zaigrali na izdelan instrument ter se naučili dve istrski pesmi.

Vodeno so pripravili okusne fritule, s katerimi smo se vsi posladkali še po večerji ter se seznanili z istrsko kulinariko in življenjem šavrink. Učenci so se preizkusili v vožnji s kajakom  ter v spretnosti zadevanja z lokom v tarčo – lokostrelstvom.

Na zanimivi način so  fiktivno potovali s časovnim strojem v daljno preteklost in pridobivali znanje o razvoju življenja, spoznali obliko celice in njeno povezovanje v večcelične organizme ter razmišljali o prehodu življenja iz vode na kopno.

Poseben dogodek je bil lov za zakladom, kjer so v skupinah raziskovali in odkrivali zdraviliški kompleks Debelega Rtiča, se urili v orientaciji ter literarno ustvarjali na temo » Morje«. Zmagovalna skupina je prejela lepo darilo.

Z ladjo smo se popeljali do Pirana, kjer smo si ogledali značilnosti starega obmorskega mesta in obiskali Akvarij. 

Posebno doživetje je bilo »nočno branje«, ki so se ga udeležili ljubitelji leposlovja, ter večerni kino, kjer smo si ogledali slovenski mladinski film z naslovom Gajin svet.

Naši učenci so  odlično predstavili šolo Tišina na tematskem večeru »Talenti«, kjer so petošolke z ubranim petjem, šestošolke pa s plesom, požele buren aplavz. Na skupni prireditvi »Odštekani ples« je naša učenka pristala med tremi finalistkami in za nagrado prejela darilo organizatorjev.

Pri vseh dejavnostih so naši učenci pokazali veliko zanimanja in bili s strani izvajalcev pohvaljeni za aktivno sodelovanje. 

Dnevi so nam hitro minili, saj nas je družilo delo, zabava, spoštovanje drug drugega in predvsem prijateljsko vzdušje.  K temu je pripomoglo še prijetno toplo vreme, lepo bivalno okolje Debelega Rtiča ter osebje, ki skrbi za organizacijo taborov in šol v naravi.

Zapisala: Metka Flisar

(Visited 2 times, 1 visits today)
Pripomočki za slabovidne