Skoči na glavno vsebino
Nagovor ravnatelja za šolsko leto 2024/2025

Nagovor ravnatelja za šolsko leto 2024/2025

Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Danes, 2. septembra 2024, smo za vstop v novo šolsko leto ponovno odprli vrata matične osnovne šole na Tišini in podružnične šole v Gederovcih. Prvo bo v novem šolskem letu obiskovalo 268 učencev in učenk, od tega 23 prvošolcev in prvošolk, drugo, učilno zidano, pa 21 učenk in učencev, od tega 8 prvošolcev in prvošolk.

Prvošolci prvič prestopate šolski prag osnovne šole. Postajate del naše velike družine na matici in kot del velike družinske skupnosti na podružnici. Prvošolci pričakujete, da se boste v šoli učili, kar je prav. Tudi branja in računanja se boste naučili ob pravem času, zato vas s tem ne bremenimo pred vstopom v šolo. Preveč opozoril in vprašanj že prvi dan in tekanje okrog vas s fotoaparati ne prispeva k vašemu veselju. Odrasli vam moramo dati varen odnos in vam dovoliti biti otroci.

Ko starši zjutraj pospremijo svoje otroke v šolo, jim pogosto zaželijo: »Lepo se imej.« Tako mu v šoli ne bi bilo potrebno ničesar izpolniti, lepo se lahko ima kjerkoli. Prvošolčku zaželimo kaj konkretnega: »Nauči se kaj novega. Želim ti, da spoznaš novega prijatelja. Želim, da stvari iz torbe zložiš v svoj predal.« S tako popotnico otroku damo majhen cilj, za katerega se bo potrudi in mu bo v šoli lažje.

Ob novem začetku želim vsem učencem in učenkam, da začnete šolsko leto z dobro voljo in pozitivnim odnosom do šolskega dela. S tako naravnanostjo boste izzive, ki jih bo prineslo leto, uspešno premagovali in ob tem krepili samostojnost ter samozavest. Že od prvega šolskega dne se zavedajte, da je prav vsak izmed vas za našo šolo dragocen in na vsak vaš uspeh smo in bomo neizmerno ponosni.

Uspeh in napredek pa tudi v tem letu ne bosta nekaj danega, saj se bo potrebno truditi od prvega dne naprej. Odgovornost do učenja, spoštovanje med sošolci in do vseh zaposlenih, skrb za okolje in pogum so naše skupne vrednote, ki jih bomo skozi vse leto poglabljali in živeli, saj verjamemo, da le tako lahko ustvarjamo varno in spodbudno učno okolje.

Vzgoja je proces, ki se začne z zgledom; tako doma kot v šoli. Res pa je, da imamo včasih različne poglede na isto situacijo. Učitelj je v veliki vzgojni prednosti, ker je strokovnjak; nujno je, da ima otroke rad, je do njih spoštljiv, hkrati ve, kaj je prav in kaj ne ter z veliko mirnostjo in odločnostjo predaja pravila in vrednote otrokom. V komunikaciji s starši ostaja veliko izzivov, poleg tega pa je javno mnenje tudi vedno manj spodbudno in učiteljski poklic izgublja vrednost.

V novem šolskem letu si želim, da bi mi odrasli znali reševati vse probleme in težave v korist otrok, da pridemo nasproti drug drugemu. Gotovo imamo še veliko prostora, da širimo dobro naprej. Neformalne oblike sodelovanja in druženja prinesejo zbližanje stališč in izboljšanje ravni komunikacije med učenci, učitelji in starši. Večstransko zaupanje pomeni uspešno sodelovanje in napredek učencev na mnogih področjih, kar pa je skupni cilj vseh.

Uspešno v šolsko leto 2024/2025,

 Janko Durič, ravnatelj Osnovne šole Tišina

PRILOGI si lahko preberete tudi poslanico ministra za vzgojo in izobraževanje.

Pripomočki za slabovidne